In Haarlem Kan Alles | Betwn Tha MC’s Cypher
618
single,single-post,postid-618,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Betwn Tha MC’s Cypher

ihka-dance

29 Jan Betwn Tha MC’s Cypher

Op vrijdag, 29 januari ’16, vlogen de rapskills over de vloer bij Flinty’s! Het evenement Betwn Tha Cypher, georganiseerd door MC Ara, bracht dit talent naar boven. De avond begon met een optreden van Brooks, op bovenstaande foto te zien, een rapper uit Amsterdam. ‘Hij heeft dezelfde soort vibe als Typhoon, klinkt supertof en je wordt gewoon blij als je hem ziet!’ Een opmerking die gehoord is in de ruimte.

MC Ara heeft de avond georganiseerd. De opkomst was lager dan verwacht, maar dat mocht de pret niet drukken. De mensen die er waren werden omver geblazen door talent. Na het optreden van Brooks, werd de mic doorgegeven aan verschillende (Haarlemse) rappers. De grootste verrassing: de DJ! Deze stond heel ontspannen beats te knallen, tot hij opeens de mic greep en er flink wat bars uitklapte!

Een toffe avond, met veel talent dus! Wie weet komt er nog eens een kans om dit eens mee te maken..

MC Ara is een Haarlemse rapper/producer. Hij schrijft z’n teksten en produceert zijn eigen beats. Oftewel: zijn tracks zijn volledig zijn eigen sound en flow. Op zijn achtste begon hij met teksten schrijven. Voor hem was schrijven een uiting van shit die hij meemaakte. Al die struggles vormde hij om naar tekst. Op zijn achtste maakte hij nog geen beats. Wel schreef hij in de vorm van rap want dat vond hij toen al dope. Hij pakte er dan een beat van YouTube bij. Later kwam hij een producer tegen, Lyght, die hem beats leerde maken.

Nu is hij inmiddels zo’n jaar serieus bezig met zijn eigen tracks produceren. Rap is voor hem een verhaal dat je vertelt. In dat verhaal speel je zelf de hoofdrol en door goeie teksten te schrijven en te rappen, wil je dat mensen het verhaal snappen. Zijn allereerste optreden ooit is zo’n 3/4 maanden geleden in de Flinty’s geweest. Dat was gelijk een knaller. Mensen stonden te bouncen, te klappen en te juichen. Veel goeie respons van de crowd na de eerste keer optreden, dat is als beginnend rapper heel leuk om mee te maken. Dat geeft je vertrouwen. 

Dat vertrouwen begon al meer op te borrelen op school, bij het vak Nederlands. Daar kregen ze de opdracht om een raptekst te schrijven. MC Ara, toen nog niet onder deze naam, was hier wel bekend mee. De klas spoorde hem aan om zijn stuk voor de klas te rappen, zij waren onwijs benieuwd. Toen zijn klasgenoten enthousiast losbarstte in gejuich en geklap na zijn rappen, vloog de gedachte door zijn hoofd: Oke, maybe I can do this. Dan heb je natuurlijk wel en rapnaam nodig en wat eerst MC Arnie was, is nu MC Ara. Allemaal dankzij iemand die MC Ara riep. Die naam heeft hij gehouden. Je kunt zijn muziek checken op zijn Facebook en Soundcloud. Z’n mixtape kun je luisteren via mcara.bandcamp.com.

MC Ara is dus veel met rap bezig. Hem leek het vet om bij Flinty’s met draaidag (dan staat er een draaitafel) een groep rappers te verzamelen. Dat lukte niet echt, dus hij wilde het groter doen. Van een vriend hoorde hij dat je bij Flinty’s ook wel dingen kan organiseren. Dat kwam goed uit. Hij heeft zijn idee aan Menzo en Tobias van Flinty’s voorgelegd en die hebben hem geholpen het event op te zetten.

Vrijdagavond 29 januari staat Flinty’s van 19.00 t/m 23.00 uur in het teken van het event Betwn Tha MC’s Cypher! Het wordt een artistieke avond, waar zowel beginnende als meer ervaren rappers elkaars flow leren kennen en met elkaar kunnen connecten. De avond begint met een optreden van twee beginnende artiesten uit Amsterdam, Brooks & Randalph. Deze boys zijn baas in freestylen, dus die blijven zeker hangen voor het tweede gedeelte van de avond: de Cypher. Natuurlijk sluit de avond af met een keiharde party waar iedereen, rapper of niet, z’n dansskills kan showen.

Mocht je denken dat een Cypher hetzelfde is als een rapbattle, dan heb je het fout. In een battle ligt de focus meer op elkaar dissen en voor schut zetten. Ook zijn battles vaak voorbereid. Een Cypher is een rapkring waar rappers freestylen en waar de microfoon wordt doorgegeven als iemand klaar is. Dat kunnen rappers zijn, maar als iemand in het publiek ook een zinnetje wilt droppen mag dat ook zeker. Een cypher heeft altijd een bepaalde tijdsduur per rapper. De Cypher die avond heeft een limiet van maximaal 16 Bars (zinnen) per rapper. Dus na 16 bars moet je de microfoon sowieso doorgeven.